LeWell | Vertaisvoimailua sopivalla sykkeellä
LeWell Yksilölliset hyvinvoinnin polut Kehosi on kulkuväline, ei päämäärä. Jotakin kohti meneminen.
Lewell, level, levell, lewel, hyvinvointi, hyvinvointipalvelut, Kuntosali, valmennus, hyvinvointi
18663
post-template-default,single,single-post,postid-18663,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Vertaisvoimailua sopivalla sykkeellä

12.08.2018, Vertaisvoimailua sopivalla sykkeellä

Hyvinvoivan ja hikisen näköinen Pasi Valoranta venyttelee kanveesilla valmennusryhmänsä treenien jälkeen. Entiselle kilpaurheilijalle pienryhmävalmennus on ollut osuva harkittu valinta.
”Ensin ajattelin, etten tarvitsisi opastusta, koska olen itse tottunut valmentautumaan. Mutta valmennusryhmissä luksusta on juuri se, ettei vastuuta treenistä tarvitse kantaa itse. Ryhmätreenin etu säännöllisen viikottaisen treeniajan lisäksi on se, että joku muu miettii tekemisen tavan ja auttaa tavoitteisiin pääsemisessä.

Ennen (lue: kasarilla) treenitavat kärjistyivät kahtiajakoon sali tai aerobic. Harvat ja valitut hifistelivät personal trainerillä. Sittemmin treenimuotoja on syntynyt kuin tositv-formaatteja, yhdistelemällä mitä erikoisempia edesottamuksia ja logiikoita. Raudan rakastajat ja v-askeleen tamppaajat yhdistävä Rento Rähinä -ryhmä pitää asiat yksinkertaisen tehokkaina. Voiman kasvattamiseen tähtäävä tavoitteellinen salitreeni nostaa sopivasti sykettä ja haastaa aivoja monipuolisilla liikkeillä.
”Itselle entisenä aktiiviurheilijana on tuttua, miten pitkäjänteistä valmentautumista tehdään, lisää motivaatiota kun tietää jokaisen liikkeen olevan osa isompaa harkittua kokonaisuutta”, Valoranta kehuu valmentajan tapaa selittää kunkin harjoituksen valmennuksellista merkitystä.

Valoranta treenaa 7-8 hengen pienryhmävalmennuksessa, missä yhteinen focus haastaa henkilökohtaisesti. ”Maksimiryhmäkoko ryhmissä on kymmenen. Yhteisiä teematavoitteita kohti kehitytään yksilöllisesti yhdessä. Voimaryhmissä tavoite on voiman kasvattamisessa, mutta ryhmän jäsenet voivat olla keskenään hyvinkin eri tasoisia”, kertoo Lewellin valmennuspäällikkö Kaisa Wallinheimo. ”Vaikka samassa ryhmässä voi olla eritasoisia tekijöitä, saa tehdä sellaisena kun on”, komppaa kanveesille kerennyt Saila Aarnio, joka on käynyt Pehmeästi kuntoon ja Rentoa rähinää -ryhmissä kaksi vuotta.

Sama teema säilyy treenissä pidempään, mutta ohjelma vaihtuu tiivimpään tahtiin. Rutiinipuurtamiseen ehdollistuminen vältetään yllätyksillä, jotka pitävät aivot virkeinä ilman kohtuuttomia koreografioita. ”Valmennuksen viehätys pysyy yllä juuri vaihtuvuuden vuoksi. Valmentajat osaavat niin hienosti suunnitella tunnit, ettei ohjelmaan ehdi kyllästyä. Keskittyminen kun menee mielenkiintoisiin liikkeisiin, tulee välillä treenattua niin ettei huomaakaan. Treenaaminen on myös valvottuna turvallista”, Aarnio sanoo.

Pienryhmävalmennus yhdistää ryhmäliikunnan ja yksilövalmennuksen parhaat puolet; yksilöllisen tavoitteellisen ohjauksen ja vertaistekemisen vaikutuksen. Se on kuin pt-treeniä porukalla. Kun on kiinnittänyt itsensä tiettyyn kotiryhmään, treenin säännöllisyys ja sosiaalinen paine sitouttavat. Valmentaja oppii tuntemaan laumansa nimeltä ja kanssatreenaajat kaipaavat jos olet poissa.
”Ohjaus on turvallista ja laadukasta. Parasta ovat pienet ryhmät, henkilökohtainen, ammattitaitoinen sekä innostava valmennus”, summaa Aarnio.

Pienet ryhmäkoot mahdollistavat intensiivisen ohjauksen lisäksi kommunikoinnin, jolloin ohjaajan on helppo myös ottaa vastaan palautetta. ”Valitus on ehdottomasti sallittu”, nauraa Wallinheimo. ”Treenissä on intensiteettiä, mutta armollinen asenne. Omat mahdolliset rajoitteet huomioidaan ja joustoa löytyy, siinä missä haastettakin – kunkin omissa rajoissa”, Aarnio kehuu.

Puheensorina täyttää salin kun seuraava ryhmä keräilee joukkojaan alkavaan treeniin. Ryhmä sulautuu valoisalle salille muiden sekaan, sen sijaan että linnoittautuisi suljettujen ovien taakse. Hyväntuulinen komppania asemoituu alkulämmittelyyn nauraen samanlaisille treenitrikoille, jotka jopa kolme ryhmäläistä on sattunut juuri tänään vetämään jalkaan. Tää on parasta just nyt.

Teksti ja kuvat: Mirkka Torikka

0 Comments